Installera LibreOffice kontorspaket


Kontorspaketet LibreOffice är lika bra som Microsoft Office – utan att kosta ett öre. Det är gjort i öppen källkod (open source). Det betyder att det sprids fritt och att människor i hela världen tillsammans arbetar för att förbättra det.

Rent ideologiskt är det med andra ord en stor skillnad jämfört med kommersiella Microsoft Office, men i praktiken är skillnaderna mindre. Båda innehåller samma funktioner och de är svenskspråkiga med svensk rättstavning och eftersom LibreOffice är filkompatibelt med Microsoft Office är det inga problem att jobba tillsammans med användare som kör Word, Excel eller Powerpoint.
Så funkar LibreOffice 6
(Ordbehandlingsdelen Writer)

1 - Alla funktioner
Du hittar alla funktioner i rullgardinsmenyn.

2 - Viktiga verktyg
De viktigaste funktionerna når du via snabbknappar.

3 - Format
Fetstil, teckenstorlek, färger och liknande saker samlas i den här verktygsraden.

4 - Sidopanel
I sidopanelen kan du exempelvis visa formatmallar, sidinställningar eller smileys.

5 - Dokumentet
Ett dokument kan innehålla text, bilder, länkar, tabeller och mycket mer.

6 - Högerklick
Ett klick med höger musknapp tar fram de viktigaste verktygen.

7 - Navigera
Bläddra och navigera i stora dokument härifrån.

8 - Dokument
Visa hur många tecken dokumentet innehåller.

9 - Formatmall
Skapa formatmallar för exempelvis rubrik och mellanrubrik.

10 - Stavning
Välj språk och styr stavningskontrollen.

11 - Zooma
Välj hur dokumentet ska visas på skärmen.Fem frågor om LibreOffice

1. Hur installerar jag…

Surfa till sv.libreoffice.org, klicka på Hämta, Grundinstallation. Spara den 250 MB stora filen på Skrivbordet och dubbelklicka för att starta installationen. Du kan välja de förvalda alternativen. När installationen är klar väljer du och startar om datorn.2. … och fixar hjälpfilen?

LibreOffice har en inbyggd hjälpfil, men den installeras inte som standard. Du måste installera den i efterhand genom att surfa till sv.libreoffice.org och klicka på Hämta. Välj Inbyggd hjälp, spara filen på Skrivbordet och installera den genom att dubbelklicka och följa instruktionerna.


3. Kan jag använda Microsoft-filer?

LibreOffice är filkompatibelt med Microsoft Office, så du kan exempelvis öppna och spara Wordfiler via Arkiv, Öppna respektive Spara som.
Du kan också ställa in så att du alltid sparar filerna i Microsoft-formatet under Verktyg, Alternativ, Läs in/spara, Allmänt. Välj Dokumenttyp: Textformat och ändra till Spara alltid som, Word 2007-2013… Gör sedan samma för Kalkylblad (Excel) och Presentation (Powerpoint).


4. Hur blir LibreOffice förvald?

Vill du att en filtyp alltid ska öppnas automatiskt med LibreOffice? Högerklicka på en fil och välj Öppna med, Välj en annan app. Markera LibreOffice, kryssa i Använd alltid denna app… och bekräfta med OK.5. Hur använder jag molnet?

Nya LibreOffice låter dig lagra filer i molntjänster som Google Drive och Onedrive. För att aktivera tjänsten öppnar du huvudprogrammet LibreOffice och klickar på Lagringstjänster. Välj Lägg till tjänst, gör ditt val och följ instruktionerna.


WebbUgglan.se