Bättre nätverk med Windows10


Windows 10 innehåller många smarta nätverksverktyg. Så här fixar du bättre wifi.


1 - Koppla upp dig manuellt

Att koppla upp sig mot ett trådlöst nätverk är lätt i Windows 10.

Hur? - Klicka på nätverkssymbolen nere till höger på skärmen så visas en lista över de tillgängliga trådlösa nätverk som du kan använda. Klicka på den du vill använda och välj Anslut. Om nätverket är öppet är det här allt du behöver göra. Är det skyddat måste du ange ett lösenord första gången du använder det, men i fortsättningen kommer Windows ihåg det.


2 - Glöm ett nätverk

Att Windows kommer ihåg lösenordet till ditt trådlösa nätverk är i grund och botten bra, men om ett nätverk har börjat krångla kanske du vill koppla bort och glömma det.

Hur? - Klicka på Inställningar, Nätverk och Internet, Wi-fi och välj Hantera kända nätverk. Nu ser du en lång lista på de nätverk datorn minns, och du kan klicka på det du vill ta bort och välja Glöm.3 - Anslut automatiskt till öppna nät

Du som surfar på resande fot kan du välja att ansluta dig automatiskt till wifi-nätverk. Med hjälp av uppgifter från sina många användare analyserar Microsoft vilka öppna nätverk som är stabila och snabba, och dessa hamnar på en ”vitlista”. Är du i närheten av ett sådant kopplas du upp automatiskt. Microsoft menar att det här är tillräckligt säkert så länge du inte gör känsliga saker. Du som tycker att det känns osäkert kan förstås slå av funktionen.

Hur? - Öppna Inställningar och välj Nätverk och Internet, Wi-Fi. Under rubriken Anslut till öppna surfpunkter som föreslås kan du välja eller Av.


4 - Dela din uppkoppling

I smarta mobiler har det länge funnits en funktion som kallas mobil hotspot och som gör att du kan dela din internetuppkoppling med andra. Nu kan du göra det i en Windowsdator också.

Hur? - Öppna Inställningar och välj Nätverk och Internet, Delning av trådlös anslutning. Välj att aktivera den med reglaget högst upp. För att ansluta letar man upp ditt nätverksnamn och fyller i ditt lösenord. Båda dessa skapas automatiskt av systemet, och för att ändra trycker du på Redigera.
Observera att det här inte fungerar på alla datorer.


5 - Kolla hur mycket du surfar

Om du surfar via mobilt bredband kostar varje förbrukad megabyte som bekant pengar. I Windows 10 är det lätt att ta reda på hur mycket data som förbrukas och vilka de största syndarna är.

Hur? - Öppna Inställningar, Nätverk och internet, Dataanvändning. Detaljer om vilka appar som förbrukar mest finns under Användningsinformation.6 - Dölj din dator

För att bli säkrare när du surfar på offentliga nätverk kan du göra din dator osynlig. När du är hemma bör du däremot vara synlig – annars funkar det exempelvis inte att dela filer eller skrivare.

Hur? - Öppna Inställningar, Nätverk och internet, Status. Välj Ändra anslutningsegenskaper och välj Offentligt om du vill vara osynligt och Privat om du vill vara synlig.


7 - Snooza ditt wifi

Om du vill slippa bli störd av exempelvis Facebook och Twitter kan du tillfälligt slå av din internetuppkoppling. Du ”snoozar” alltså internet på samma sätt som du tillfälligt stänger av klockradion på morgonen.

Hur? - Klicka på nätverksikonen nere till höger på skärmen. Du ser nu en knapp som heter Wi-Fi och som du använder för att slå på och av din trådlösa uppkoppling. Om du stänger av öppnas en dialogruta. Växla från Manuellt till något av de förvalda tidsförslagen så stängs wifi under en begränsad tid.


WebbUgglan.se